Jahr: 2017
Projekttyp: Entwurf, Hauptprojekt, Innenraumgestaltung
Standort: Zagreb, Kroatien

Mali zahvati čine čuda! Zatvoriti ili otvoriti dnevni prostor, pitanje je sad?!
Novi dom mladog zagrebačkog para je doživio baš takvu, „otvorenu“ transformaciju. Stan je već na prvi pogled drugačiji. Tlocrtno zanimljivi i specifičan. Udomaćio se na granici između dva kraka zgrade koja je „izlomljena“ pod kutem od 15 stupnjeva, što je rezultiralo izduženim, trokutastim tlocrtom. Glavni dio projektnog zadatka je stvaranje funkcionalnog, otvorenog dnevnog prostora, što se postiglo s minimalnim rušenjem zidova. Uklanjanjem zatvorene kuhinje jedinstvena dnevna zona se vizualno i volumenom kompletno otvorila.

Postojeći zid je samo djelomično srušen, do visine šanka. Na taj način su se podne obloge očuvale,  čime je izbjegnuto  krpanje parketa. Umjesto zatvorenog kuhinjskog kubusa što je prisvojio velik komad dnevnog prostora  dobili smo kuhinju  ispunjenu dnevnim svjetlom.  Visoki  šank vješto sakriva radne ploče  od nepotrebnih pogleda. Novi, „prosvjetljeni“ stan je tlocrtno ostao potpuno isti. Nakon manjih građevinskih zahvata na red je došlo njegovo kompletno opremanje. Nepravilan tlocrt i postojeće niše u zidovima zahtjevale su da se sav namještaj izradi po mjeri. Drugim riječima, mogli smo si dati oduška u dizajnu svakog komada namještaja. Ideja vodilja je bila stvoriti moderan te pomalo otkačen stan prožet toplinom drva. Odabrana oplemenjena iverica, što vjerno imitira hrast, provučena  je kroz namještaj u svim prostorijama. Drvenim pločama iverala obogaćene su  police i radne ploče, dok su fronte namještaja izvedene u nježnom, svijetlom tonu alabastera.

Dnevni prostor, koji je naglašeno sužen prema vanjskoj terasi, trebalo je  povezati sa ostatkom stana te  istovremeno smanjiti prisutstvo kosine u prostoru.  Naravno, kao što to često bude slučaj, bogat spremišni kapacitet je bio izrazito bitan faktor kod osmišljanja stolarskih elemenata. To smo postigli jedinstvenim drvenim korpusom što nastaje u kuhinji, previja se preko šanka  te postaje ormarom u punoj visini dnevnog boravka. Naglašen kontrast stolarskih elemenata nalazimo i u komadima namještaja poput blagovaonskih i barskih stolica.

Po mjeri su izrađeni  i spremišni ormari i police u hodniku, ormar za cipele, walk in ormar garderobe te  klasični, klizni ormar spavaće sobe. Kupaonski ormarić, u kojeg je uklopljena perilica rublja, također prati temu hrast vs. alabaster. Zanimljiv detalj  plavo sive kutne garniture po narudžbi  jest njen oblik što prati nepravilan kut stana. U stan smo unijeli i dašak boja preko ukrasnih detalja i manjih  komada namještaja , vođeni logikom da ćemo lakše i jeftinije zamijeniti žute visilice, šarene blagovaonske stolice i jastučiće od neke eventualne lude žute kuhinje. Manjim građevinskim zahvatom, rušenjem jednog zida, premještanjem postojećih instalacija i detaljnim dizajnom interijera znatno je poboljšana  kvaliteta življenja, funkcionalnost i estetika prostora, dok su detalji koje su vlasnici poželjeli imati u stanu prostor učinili  osobnim. Njihovim. Nikako kataloškim.

Knjige, slike, kolekcija zidnih satova, ukrasi i tapete što uspješno uspijevaju  ukrasti komadić  pozornosti razigranoj kompoziciji ormara zanimljiva su točka na I ove dizajnerske priče. Danas smo se pozabavili vječno otvorenom temom zatvorenog tlocrta  te konkretnim primjerom  gdje, kada i kako ga treba otvarati.
Realizaciju projekta pogledajte ovdje. Do sljedeće teme šaljemo vam veliki, otvoreni pozdrav,
Tim 4UHA

Grundriss der Ferienwohnungen

Detailliertes 3-D Modellieren

Share this post

Povezane objave