Jahr: 2018
Projekttyp: Hauptprojekt, Ausführungsprojekt
Standort: Zadar, Kroatien

U jednoj od naših kolumni četvtkom otputovali smo u samo srce Zadra i predstavili projekt čiji je glavni zadatak bio višak prostora pretvorili u dodatnu zaradu. Radi se o stanu od 140 kvadrata te čak tri terase s pogledom na pravi jadranski morski spektakl. Ovaj je tlocrt jedva čekao biti prekrojen i posložen što logičnije, funkcionalnije i na kraju isplativije. Mi smo sa zadovoljstvom uposlili naše arhitektonsko vijuge i predstavili mladim i poduzetnim investitorima naše vizije za njihovu investiciju.

Naša priča započinje u dugačkom zavojitom hodniku kojeg smo suzili kako bi se dnevni dio stana mogao maksimalno raskomotiti. Manji apartman je osvojio svojih 19, veći 26 kvadrata, svatko sa svojim komadom terase. Ostalih 78 kvadrata je pripalo uz čak dvije terase. Apartmani su već iskoristili svojih 5 minuta slave pa se danas svjetla reflektora okreću prema najvećem među trojicom veličanstvenih – stanu investitora. Njemu se pristupa kroz ulazni hodnik većih dimenzija čije smo kvadrate viška pretvorili u spremišne ormare za zrcalnom igrom. Ova zona ujedno jasno dijeli dnevni od noćnog dijela stana.

Niz rascjepkanih, malih i nefunkcionalnih prostorija spojili smo u jedinstven, otvoren i prozračan dnevni prostor. Taj prostor čine vječni klasičari – kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Velika prednost ovakve tlocrtne dispozicije jest otvoreni prostor koji je ujedno i veoma privatan. To su mu omogućili kuhinja i dnevni boravak koji su se djelomično sakrili svaki u svoju „nišu“. Prostorom dominira odvažnost – crna kuhinja, zid od opeke, zanimljivi uzorci i odabir boja,  neizostavan i uvijek dobrodošao ugođaj drvenih obloga. Topliji tonovi sive boje su iz dnevne elegantno preselile i u noćnu zonu stana.

U interijeskoj kompoziciji roditeljske sobe s prostranim „walk in“ ormarom prisustvuju  drvene note, puno bjeline te još više umjetnosti. Dok je dječja soba prava mala umjetnička oaza. Zidni grafit što krasi radnu zonu, prostor za odmaranje i ono o čemu smo svi kao mali maštali – prava mala dječja utvrda. Da bi stan bio potpun pobrinula se neizostavna kupaonica. Ovdje su svoju već uhodanu igru odigrale kombinacija drva i bijele boje, efektna rasvjeta, reljefne zidne obloge i crni detalji. Stan naših investitora je puno intimnija i toplija priča. Drugim riječima – dom.

Višak u životu uvijek treba pametno iskoristiti – višak energije, kreativnosti, kila, novaca, kvadrata. Posebice kvadrata.  Oni će vam biti zahvalni i na veoma konkretan, matematički precizan način to pokazati. Uz vječni manjak vremena, sna i kave šaljemo vam „višak“ pozdrava,
Vaš tim 4UHA

Grundriss der Ferienwohnungen

Share this post

Povezane objave