Jahr: 2018
Projekttyp: Innenraumgestaltung
Standort: Opatija, Kroatien

Dok se kuju planovi za godišnji odmor, mi se kroz ovaj projekt interijera, maštom i mislima selimo na lijepi, plavi… Kvarner. Novi dom mlade obitelji nedavno je izrastao na  obroncima iznad Opatije, a krasi ga prekrasan pogled na čitav Kvarnerski zaljev. Neobičan i zanimljiv tlocrtni oblik s ukupno 90 obiteljskih kvadrata za nas je bio pravi izazov i veliko zadovoljstvo. Stan ima prozore na svim stranama, što ga čini iznimno ugodnim i prozračnim. Najsunčanija, južna, ujedno i najjuža strana, kroz vlastitu staklenu stijenu i veliku terasu, drži Kvarner na dlanu. Mlada obitelj je poželjela u svom novom ljetnom domu  imati moderan interijer koji odiše toplinom i veseljem. Povrh svega da bude drugačiji u dizajnerskom pogledu, a mi smo se jedva čekali uhvatiti posla i ispuniti im želju.

Veoma česta pojava na ulazu u stan – nećete vjerovati – jest garderobni ormar. Njega smo  ovom prilikom “obukli” u tamne betonske teksture, uokvirene toplim, hrastovim godovima. S jedne strane hodnika smještene su tri spavaće sobe, dok je druga strana stana, posvećena kuhanju, blagovanju i uživanju u moru, suncu i dobrom vinu, uz pokoju fetu/šnitu sira. Kamin uz zid, s pripadajućom klupicom na neki način označava početak dnevnog boravka, kojeg su, osim sunčevih zraka i morskog plavetnila u daljini, okupali i razigrali razne boje i oblici.

Stolići ovalnih oblika različitih visina surađuju s detaljima prošaranim geometrijski pravilnim uzorcima stvarajući topao ugođaj. Na suprotnom zidu našao se mali TV ormarić rađen po mjeri. Iako na prvi pogled interijerom vladaju sivi tonovi, u kombinaciji s njima se ističu nijanse tirkizne i tamno plave. One iznenađujuće dobro odgovaraju jedna drugoj. Slične kombinacije boja ponovili smo u blagovaonici i kuhinji kako bi tematski povezali i objedinjujući dnevni prostor stana. Stol je zauzeo centralnu poziciju u prostoru, a uz njega su se privile stolice različitog dizajna – od bijele, preko tirkizne pa sve do crnih žičanih na čelu stola.

Sa druge strane garderobnog ormara našla se kuhinja, koja sa njim dijeli, osim pregradnog zida, i sam  materijala. Većina kuhinjskih fronti je odrađena  u iveralu što vjerno imitira tamno sivi beton, dok je zadatak drvnog dekora stvoriti kontrast, unijeti toplinu i zaokružiti čitavu kompoziciju. U samom kutu kuhinje stvorili smo i pravi hedonistički trenutak – vertikalni element u drvetu što služi za odlaganje boca. On, u društvu barskih stolica i visilica u boji mente, stvara zanimljivi estetski začin ove kuhinje. Od ukupno tri spavaće sobe, prva koju ćemo posjetiti je veća dječja soba. Ovdje je ubračnog kreveta prisloljeno je uza zid dekoriran dijagonalnim linijama čija su polja ispunjena nijansama tirkizne plave boje i sivom. Ovu geometrijsku igru su zaigrali I neki drugi elementi interijera poput tepiha I tekstila,  nadovezujući se svojim dizajnom na potonji istvarajući ‘cool’, modernu atmosferu.

Ovaj pristup srećemo I u drugoj spavaćoj sobi gdje su primarne boje na zidu nijanse sive I žuta koje su nadopunjene bojom breskve u detaljima, a boja drveta u namještaju odgovara dizajnu ove sobe koji je topao I razigran. Dječja kupaonica je, zahvaljujući nepravilnom obliku stana, veoma razigranog, “trokutastog oblika. Kako bi prostor dodatno naglasili I razbili oštre dijagone, ovdje prevladav igra oblika, tekstura I kontrasta. Keramičke pločice imitacije betona na zidu I podu na dijelovima prelaze u manje trokutaste pločice različitih boja I nijansi, dok je kada obložena pločicama u dekoru drveta pridodajući intimnom I toplom ugođaju prostora.

Velika završnica današnjeg obilaska ovog interijera jest velika, master ili roditeljska spavaća, obogaćena vlastitom kupaonicom i garderobom. Krevet koji je, kao i sav ostali fiksni namještaj u stanu, izrađen po mjeri , osmislili smo u sivom i drvenom iveralu te ga prislonili na pregradni zid. U njega smo pak uklopili uzglavlje kreveta u obliku  udubljenog prostora – niše ukrašene igrom geometrije trokuta u različitim tonovima sive. Nešto dublje u prostoru, gdje se ovaj uzorak ponavlja, sakriven i walk-in ormar rađen po mjeri za ovaj prostor.

Kao što smo to na početku stan upoznali uz ulazni garderobni ormar, tako današnju kolumnu uz roditeljske ormare privodimo kraju uz još jedn misao: Uz Opatiju nas korz pjesmu veže sve što je bajno, a ono što mi možemo reći za naše iskustvo rada na ovom projektu jest da je bilo zaista sjajno. Do sljedećeg čitanja ili možda skorog susreta u nekom od bisera našega mora,
Tim 4uHA

Grundriss der Ferienwohnungen

Detailliertes 3-D Modellieren

Share this post

Povezane objave